Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernenergie wereldwijd - Europa
Kernenergie wereldwijd - Europa

Kernenergie in Europa: overzicht

Kernenergie is een koolstofarme energiebron die wereldwijde groei kent. Kernenergie vertegenwoordigt meer dan een kwart van de totale elektriciteitsproductie van de Europese Unie. In de EU zijn er 126 kernreactoren operationeel in 14 landen, waaronder België.

Kernenergie in de Europese Unie: enkele cijfers op een rijtje

  • Kernenergie vertegenwoordigt 26% van de totale elektriciteitsproductie van de Europese Unie;
  • 126 kernreactoren zijn operationeel in 14 Europese landen, 4 zijn in aanbouw en er zijn er 24 gepland;
  • In de EU zijn 129 kernreactoren operationeel in 14 landen, waaronder in België 7 reactoren in Doel en Tihange;
  • In 8 landen vertegenwoordigt kernenergie tussen de 34 en 72% van de elektriciteitsmix van het land.

Zeer verschillende elektriciteitsmixen binnen Europa

In landen zoals Zweden, Frankrijk, Slowakije en België bestaat de elektriciteitsmix voor meer dan 50% uit kernenergie. Landen zoals Duitsland, Denemarken en Polen produceren het grootste deel van hun stroom door middel van fossiele bronnen.

Het aandeel van kernenergie in de elektriciteitsmix van verschillende landen (bron: FORATOM)

Werkgelegenheid in de nucleaire sector in Europa: 780.000 jobs

De directe jobs (240.000) zijn jobs die worden gegenereerd door spelers die direct gelinkt zijn met een activiteit die een specialisatie in de nucleaire sector vereist. Dit omvat de jobs in de sector van de kernenergie (elektriciteitsproductie), de nucleaire geneeskunde, onderzoek, industriële toepassingen, enz. De afgeleide jobs worden berekend op basis van de repercussies door de uitgaven van de gezinnen in de economie, ten gevolge van de directe en indirecte effecten van de economische activiteit. Van de 780.000 jobs, zijn er 540.000 indirect en afgeleide jobs. De berekeningen zijn gebaseerd op de relatieve vermenigvuldigingsfactoren voor de job die overeenkomt met de NACE-code en op basis van de repercussies door de uitgaven van de gezinnen in de economie, ten gevolge van de directe en indirecte effecten van de economische activiteit.

De directe, indirecte en afgeleide jobs in de Europese nucleaire industrie (bron: FORATOM)

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer