Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Wie wil bacteriën eten?
Wie wil bacteriën eten?

Wie wil bacteriën eten?

Ja, we eten elke dag bestraald voedsel. En nee, dat eten is niet radioactief. 

Waarom wordt nucleaire technologie toegepast op voeding? Daar zijn twee goede redenen voor.

Door voedingsmiddelen te bestralen, worden bacteriën vernietigd.

Door voedingsmiddelen met behulp van radioactieve straling te steriliseren, worden bacteriën en andere schadelijke micro-organismen vernietigd. Dat verbetert de kwaliteit van de voedingsmiddelen en zorgt ervoor dat we ze langer kunnen bewaren.

Ten tweede wordt door voedingsmiddelen te bestralen, de kwaliteit en de productiviteit van de gewassen verbeterd en worden verliezen beperkt. Daarom bestraalt men in België jaarlijks duizenden tonnen voedsel.

Tot in de kern van de kleinste peperkorrel

De meesten van ons krijgen elke dag minstens een product op hun bord dat met behulp van radioactieve straling gesteriliseerd werd: peper. Voor ze in de handel komen, worden de meeste specerijen namelijk blootgesteld aan ioniserende straling om de bacteriën uit te schakelen die ze van nature met zich meedragen. Dit procedé van voedselbestraling laat evenwel geen enkel spoor van radioactiviteit achter in het voedsel. Daarnaast is deze techniek erg betrouwbaar want zelfs het kleinste stukje voedsel wordt behandeld.

Op die manier verbetert het bestralen de hygiënische eigenschappen van ons voedsel en zorgt het ervoor dat het langer houdbaar blijft. Het gaat om een koude pasteurisatie die de bacteriën doodt zonder de kwaliteit van ons eten aan te tasten.

Voedselbestraling wordt vooral toegepast op kruiden, diepvriesproducten, pluimvee en eieren, vlees en vis, aardappelen, gedroogde groenten en fruit. Voor bepaalde groenten (zoals look en uien) zorgt het er ook voor dat ze minder snel gaan ontkiemen in uw kast.

Alle bestraalde producten zijn voorzien van het internationale RADURA-logo.

Weetje

In België ontwikkelt het internationale bedrijf Sterigenics in zijn vestigingen in Fleurus en Verviers (Petit-Rechain) technieken om medische producten en voedingsmiddelen te steriliseren.

België aan de top.

België aan de top

Het bedrijf Sterigenics heeft in Fleurus de installaties van het Nationaal Instituut voor Radio-Elementen (IRE) overgenomen die dit type van sterilisaties uitvoeren met gammastralen van kobalt-60. Daarenboven ontwerpt en produceert Ion Beam Applications (IBA) in Louvain-la-Neuve toestellen voor industriële sterilisatie en ionisatie. Wereldwijd zijn bijna 200 elektronenversnellers en röntgenapparaten in gebruik die door IBA werden gemaakt.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer