Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Wie doet wat?
Wie doet wat?

Wie doet wat?

Onze bedrijven en onderzoeksinstellingen behoren tot de beste producenten ter wereld van medische radio-isotopen en hun afgeleide producten. Onze Belgische specialisten werken zowel aan onze universiteiten als in de daaraan verbonden universitaire ziekenhuizen.

Dankzij de expertise van België speelt ons land ook een leidende rol in innovatie en onderzoek.

In België werken bijna 5.000 mensen in de sector.

...ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit voor de medische wereld, de industrie en de energiesector.

De Belgische spelers

Ontdek de Belgische spelers die producten en diensten leveren, zoals radio-isotopen, medische beeldvormingstechnieken en gespecialiseerde medische software.

Het Studiecentrum voor Kernenergie SCK•CEN – in Mol

Het SCK•CEN is een van de grootste onderzoekscentra in België. Meer dan 700 medewerkers zetten zich er in voor de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit voor de medische wereld, de industrie en de energiesector. De expertise van het SCK•CEN is internationaal befaamd.


De vier onderzoekthema’s van het SCK•CEN:

  • Medische toepassingen.
  • De veiligheid van nucleaire installaties.
  • Het duurzaam beheer van radioactief afval.
  • De bescherming van de bevolking en het milieu tegen ioniserende straling.

Het IRE dekt ongeveer de helft van de Europese vraag naar molybdeen-99.

Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen IRE – in Fleurus

Net zoals het SCK•CEN is ook het IRE een van de belangrijkste producenten ter wereld van radio-isotopen voor de nucleaire geneeskunde. Het instituut zuivert molybdeen-99 (diagnose) en andere radio-isotopen zoals jodium-131 (therapie) op basis van plaatjes die bestraald werden in het SCK•CEN. Het IRE dekt ongeveer de helft van de Europese vraag naar molybdeen-99. Bovendien worden jaarlijks over de hele wereld 6 miljoen onderzoeken verricht met radio-isotopen die door het IRE zijn geproduceerd.

Naast de productie van radio-isotopen voor medische beeldvorming, ontwikkelt het IRE via zijn filiaal IRE ELiT (Environment & Lifescience Technology) ook radiofarmaceutische producten die rechtstreeks aan patiënten kunnen worden toegediend.

Isotopes Services International ISI - in Mechelen

ISI zorgt voor de internationale distributie van radio-isotopen met korte levensduur voor de medische sector. Het bedrijf is niet alleen gespecialiseerd in het vervoer over de weg, maar ook door de lucht, in Europa en wereldwijd.

Ion Beam Applications IBA - in Louvain-la-Neuve

Ion Beam Applications is een ander vooraanstaand bedrijf in de nucleaire geneeskunde. Het is gespecialiseerd in de productie van apparatuur voor de diagnose en de behandeling van kanker en is de wereldleider op het gebied van protontherapietechnologie, de meest geavanceerde radiotherapietechniek van vandaag. IBA is ook gespecialiseerd in deeltjesversnellers voor medische en industriële toepassingen en in de ontwikkeling van dosimetrie-apparatuur (om stralingsdosissen te meten).

Andere bedrijven actief in de sector van de nucleaire geneeskunde

Ablynx, Belnuc, Betaplus Pharma, Biomedical Systems, Cliniques Universitaires Saint-Luc, Cocir, Covidien, Eckert-Ziegler, Université Libre de Bruxelles – Erasmusziekenhuis, Icometrix, Imagilys, Institut Jules Bordet, Intuitim, Medicim, Oncidium Foundation, Ora, Peo Radiation, Raydiant, Telemis, Tomotherapy Belgium, Trasis, UZ Gent, ... plus alle ziekenhuizen die aan de Belgische universiteiten zijn verbonden.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer