Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernonderzoek tegen chronische ondervoeding in Congo

Het SCK•CEN heeft een heleboel ervaring met de kweek van spirulina in het kader van het ruimtevaartonderzoek. Met die expertise ondersteunt het Studiecentrum voor Kernenergie het onderzoek naar de kwaliteit en productiemogelijkheden in Congo. Het project "Inspiration" werd gelanceerd.

De bedoeling van « Inspiration » (INtroduction of SPIRulina in equatorial Africa To Improve lOcal Nutrition): in Congo de teelt van spirulina, een algensoort die rijk is aan essentiële vitaminen en mineralen, ontwikkelen om chronische ondervoeding bij kinderen te bestrijden.

Wat is spirulina?

Spirulina (Arthrospira sp. in het Latijn) is een fotosynthetische cyanobacterie en is een van de kleinste, oudste en meest robuuste levensvormen op aarde. Cyanobacteria produceren ongeveer 60 % van de zuurstof op aarde. Onder de microscoop ziet de bacterie eruit als een groen spiraaltje, vandaar de naam 'spirulina'.

Spirulina komt van nature voor in onder andere Oost- en West-Afrika, Mexico en Zuid-Azië en kan worden geoogst uit natuurlijke zoute meren. De meest productieve en efficiënte manier is het cultiveren en oogsten in kunstmatige vijvers. In zo’n semi-gecontroleerde omgeving kan dit met minimale energie, hogere opbrengsten en superieure kwaliteit en veiligheid. In geïndustrialiseerde landen is spirulina vooral gekend als voedingssupplement en opkrikker van het immuunsysteem.

De eiwitconcentratie van spirulina is ± 70%; de hoogste van alle voedingsmiddelen! Dit maakt spirulina ideaal bij een tekort aan proteïnen in de voeding, wat typisch is in ontwikkelingslanden. Maar nog belangrijker zijn de hoge hoeveelheden ijzer en vitamine A, de twee elementen die het meest ontbreken bij ondervoeding.

De voordelen van spiruline in Congo

Toegevoegd aan het basisdieet van de Congolese families, helpt spirulina tegen chronische ondervoeding van kinderen. De lokale ontwikkeling van een 'spiruline-cultuur' moedigt ondernemerschap op kleine schaal aan. En dus verbeteren de omstandigheden van de hele gemeenschap. Daarnaast zijn vrouwen ook betrokken omdat ze een vitale rol spelen bij de integratie van spirulina in de dagelijkse bereiding van maaltijden.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer