Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Gesteriliseerde insecten om schadelijke insecten te verdelgen

Fruitgewassen worden regelmatig vernietigd door insectenplagen. Een ware nachtmerrie die de marktwaarde van fruit doet dalen en ze ongeschikt maakt voor export, waardoor hele regio's armer worden. Om dit probleem te voorkomen, biedt nucleaire technologie een alternatief voor pesticiden: de Sterile Insect Technique (SIT).

Hoe werkt het?

De SIT-methode is "anticonceptie" voor schadelijke insecten. Om de fruitvlieg te bestrijden, is TIS gebaseerd op massafokkerij van mannelijke vliegen. Deze mannetjes worden vervolgens gesteriliseerd door gammastraling en massaal in het wild vrijgelaten, waar ze zich niet langer kunnen reproduceren. Door deze operatie gedurende meerdere generaties te herhalen, neemt de populatie af en sterft deze uiteindelijk uit.

Eerste stap: mannen en vrouwen scheiden

De eerste stap van TIS is om mannen en vrouwen te scheiden. De poppen (vliegen in het larvenstadium) worden via een geautomatiseerd proces gesorteerd op miljoenen. Dit proces, genaamd genetische seks, maakt gebruik van een chromatische chemische mutatie van de poppen, of door vrouwelijke poppen te exposeren aan warmte .

Tweede stap: sterilisatie door bestraling

Zodra de mannetjes geïsoleerd zijn, wordt de eigenlijke nucleaire technologie gebruikt. Dit betekent niet dat vliegen radioactief worden. Ze worden eenvoudigweg behandeld met gammastralen die hun genetisch materiaal transformeren en alleen de voortplantingscellen beïnvloeden.

Laatste stap: laat de gesteriliseerde vliegen los

De laatste stap is een spectaculaire release van miljoenen steriele mannen door de lucht. Hun aantal moet opwegen tegen het aantal vruchtbare wilde mannetjes als we de missie van uitroeiing willen doen slagen.

Geen behoefte aan pesticiden

Dankzij steriele insecten zijn pesticiden, die voorheen werden gebruikt in de strijd tegen fruitvliegen, niet langer nodig. Een echt pluspunt voor de kwaliteit van voedsel, volksgezondheid en milieu.

Wereldwijd verbetert het gebruik van TIS het inkomen van 18.000 boeren in ontwikkelingslanden. En het vermindert jaarlijks het gebruik van pesticiden met 600.000 liter.

Concrete verbeteringen

De mediterrane fruitvlieg werd uitgeroeid op 107.360 hectare (1.073 km2) aan de zuidwestelijke grens van Mexico door het massale gebruik van steriele mannelijke vliegen van de genetisch gesekede Wien-7 stam. Deze soort is ontwikkeld door het Laboratorium voor Landbouw en Biotechnologie van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) en de IAEA (International Atomic Energy Agency).In Guatemala verdubbelde het gebruik van TIS de inkomsten uit de teelt van tomaten, paprika's en papaja's, waardoor er tegelijkertijd banen ontstonden die ernstig ontbreken.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer