Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Eliminatie van bacteriën met stralingssterilisatie

Ja, we eten elke dag doorstraald voedsel. En nee, dat is niet radioactief. Dit is waarom.

Twee goede redenen om doorstraalde elementen te eten

De eerste is dat stralingssterilisatie bacteriën en andere schadelijke micro-organismen verwijdert. Het verbetert de kwaliteit van voedsel en verlengt de houdbaarheid.

De tweede goede reden om doorstraald voedsel te eten is dat de bestraling van voedsel de kwaliteit en productiviteit van gewassen verhoogt en ook de verliezen tijdens opslag vermindert. In België worden jaarlijks duizenden tonnen voedsel bestraald.

Naar het hart van de kleinste peperbol

De meesten van ons hebben elke dag minstens één bestraald stuk voedsel op hun bord: peper. Voordat ze op de markt komen, worden de meeste kruiden blootgesteld aan ioniserende stralen om de bacteriën die er op leven te elimineren. Dit radio-sterilisatieproces maakt voedsel niet radioactief. Achteraf is het nog even veilig en gezond om het te eten (en hopelijk ook erg lekker). En het is een zeer betrouwbare techniek omdat de ioniserende stralen doordringen tot het kleinste deeltje van het voedsel.

Op deze manier verbetert stralingssterilisatie de hygiënische eigenschappen van ons voedsel, evenals de houdbaarheid. Het pasteuriseert en doodt bacteriën zonder de kwaliteit te beïnvloeden van wat we eten .

Radiosterilisatie wordt met name gebruikt voor specerijen, diepvriesproducten, gevogelte en eieren, vlees en vis, aardappelen, gedroogde vruchten en groenten. Voor sommige groenten (bijv. Knoflook en uien) vertraagt ​​het ook hun kieming.

Houd er ten slotte rekening mee dat alle met bestraling behandelde producten het internationale symbool RADURA dragen.

België op de voorgrond

In Fleurus heeft Sterigenics de faciliteiten van IRE overgenomen, die dit type sterilisatie met gammastraling van Cobalt-60 uitvoeren. Bovendien ontwerpt en produceert IBA in Louvain-la-Neuve apparatuur voor sterilisatie en industriële ionisatie. Bijna 200 elektronenversnellers en hoog-energetische röntgenapparatuur van dit bedrijf zijn wereldwijd operationeel.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer