Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

De voordelen van kerntechnologie voor voedsel

Toegang tot duurzame voedselbronnen is over de hele wereld één van de grootste uitdagingen voor de volgende decennia. Tegenwoordig zijn meer dan een miljard mensen ondervoed. Gebaseerd op de huidige voedselconsumptie, moet de landbouwproductie verhogen met ongeveer 70% in 2050. Nucleaire technologie biedt al oplossingen om deze situatie te verhelpen. Nucleaire technieken zijn er niet om de bestaande technieken te vervangen, maar vullen deze aan. En soms zijn ze echter de enige oplossingen.

Hoe kan kernenergie de landbouw helpen?

  • De bodem van de aarde vormt de basis van landbouwproductie. Door zorgvuldige bodemstudies zijn de laboratoria van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in staat om elementen die de landbouwproductie kunnen verbeteren te detecteren en om in een paar dagen resultaten te verkrijgen, daar waar het vroeger meerdere jaren kon duren.
  • Nucleaire technologie heeft ook een directe invloed op planten en gewassen. Door hun structuur te wijzigen, zijn ze beter bestand tegen klimaatveranderingen.
  • De Sterile Insect Technique (SIT) -methode maakt gebruik van nucleaire technologie voor de "anticonceptie" van schadelijke insecten die plagen of ziektes kunnen verspreiden. Nadat ze gesteriliseerd worden door gammastraling, worden mannetjes massaal in het wild losgelaten, waar ze zich niet langer kunnen vermenigvuldigen. Door deze operatie gedurende meerdere generaties te herhalen, neemt de insectenpopulatie af en sterft ze uiteindelijk uit.
  • Nucleaire straling wordt eveneens gebruikt om te strijden tegen bacteriën en virussen
  • Bovendien helpt nucleaire technologie om watertekorten tegen te gaan door betere detectie en kan het worden toegepast bij de ontzilting van zeewater
  • Tot slot kan voedsel door nucleaire bestraling sterker, gezonder en langer houdbaarder worden gemaakt

Concrete voorbeelden

Nucleaire technologie wordt nu gebruikt in ontwikkelingslanden om de landbouw in stand te houden. Het verbetert voeding en de reproductie van vee. Het bestrijdt ongedierte dat schadelijk is voor gewassen en dieren. En dat is niet alles.

Nucleaire technieken maken het ook mogelijk de verliezen na de oogst te verminderen en de bodem te evalueren voor een betere productiviteit.

En, onvermijdelijk, zijn ze het meest effectief wanneer ze worden toegepast door mensen die de noodzakelijke landbouwpraktijken beheersen.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer