Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kerntechnologie voor recyclage en voeding op langdurige ruimtemissies
Kerntechnologie voor recyclage en voeding op langdurige ruimtemissies

Kerntechnologie voor recyclage en voeding op langdurige ruimtemissies

Een astronaut verbruikt elke dag 1 kg voedsel, 1 kg zuurstof en 3 kg drinkwater. Daarnaast heeft hij 15 kg water nodig voor persoonlijke hygiëne. Waar halen we dat vandaan, als we in de toekomst lange ruimtereizen gaan maken zoals naar Mars? Het is een cruciaal vraagstuk voor de toekomst van de ruimtevaart, en nucleaire technologie biedt de oplossing.

Een biologische reactor zet het afval aan boord om in drinkwater, voeding en zuurstof.

Life Support-systeem zet afval om in drinkwater

Voor bemande missies van lange duur (zoals bijvoorbeeld naar Mars), is het onmogelijk genoeg voeding mee te nemen en alle afvalstoffen (vooral water) te stockeren. Recyclage is dus de oplossing. Het project MELiSSA, afkorting van Micro-Ecological Life Support System Alternative, bestudeert een life support-systeem. Dat systeem bestaat uit een biologische reactor, die aan de hand van bacteriën het afval aan boord van een ruimteschip omzet in drinkwater, voeding en zuurstof.

Bacterieel celonderzoek door SCK•CEN

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol stond 25 jaar geleden aan de wieg van het MELiSSA-project. Ondertussen coördineert de ESA (European Space Agency) nu dit grootschalige, internationale project. Het SCK•CEN bestudeert hoe bacteriën evolueren onder de invloed van straling en gewichtloosheid. De bacteriën worden gecultiveerd onder deze omstandigheden en hun celstructuur en celinhoud worden geanalyseerd. Dit gebeurt in de laboratoria, maar ook echt in de ruimte. Daarom geeft het SCK•CEN geregeld stalen met bacterieën mee aan boord van ruimtemissies.

Spirulina, één van de bacteriën van het MELiSSA-project

Het SCK•CEN bestudeert de teelt van spirulina, een belangrijke voedselbron van bij de Azteken in de 16de eeuw. Spirulina is een heel voedzame algensoort, die vandaag bij ons gebruikt wordt als voedingssupplement. Het bevat een hoge concentratie aan vitamines, mineralen en aminozuren. Spirulina is niet alleen eetbaar, maar verbruikt ook CO2 afkomstig van de astronauten én het produceert zuurstof. Kans is dus groot dat Spirulina een belangrijk bestanddeel wordt van toekomstige ruimtevoeding.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer