Ruimtevaart

Geen ruimtevaart zonder nucleaire technologie. Kerntechnologie drijft ruimtesondes aan en zorgt voor energie tijdens de missie. De technologie wordt zelfs gebruikt om de ruimtevaarders van voedsel, zuurstof en drinkbaar water te voorzien tijdens lange reizen. Ruimtevaart is eenvoudigweg onmogelijk zonder nucleaire technologie, vandaag en morgen.

astronaut

Ruimtevaart in het kort

  • Aandrijving ruimteschepen

    Kernenergie wordt gebruikt als aandrijving van een ruimteschip of als energiebron aan boord. De gebruikelijke chemische brandstoffen volstaan niet, ze zijn te zwaar en je moet er te veel van meenemen voor een lange ruimtemissie.

  • Elektriciteit uit warmte van straling

    Ruimtemissies maken gebruik van radioactieve generatoren of RTG's: Radioisotope Thermoelectric Generators. Dat zijn generators die draaien op de hitte die vrijkomt bij het verval van radioactieve materialen. Uit de warmte van de straling komt elektriciteit voort.

  • Plutonium als brandstof

    Voor ruimtevaartmissies wordt vooral plutonium het meest gebruikt, als radioactieve isotoop.

Topics over Ruimtevaart

Aandrijving van ruimtesondes, satellieten en rovers

Al sinds de jaren ‘60 stuurt de NASA sondes en rovers in de ruimte op basis van nucleaire technologie. Ontdek meer over de verschillende nucleaire toepassingen aan boord van een ruimtemissie.

Kerntechnologie zorgt voor voeding, zuurstof en drinkwater

Een astronaut verbruikt elke dag 1 kg voedsel, 1 kg zuurstof en 3 kg drinkwater. Daarnaast heeft hij 15 kg water nodig voor persoonlijke hygiëne. Waar halen we dat vandaan, als we in de toekomst lange ruimtereizen gaan maken zoals naar Mars? Nucleaire technologie biedt de oplossing.

Radioactieve straling in de ruimtevaart

Astronauten worden tijdens een ruimtemissie blootgesteld aan hoge radioactieve straling. De straling is niet afkomstig van de radioactieve materialen aan boord, want die zijn verpakt in lekdichte capsules. Het gaat om hogere kosmische straling.

Vers van de pers

De nieuwste updates over Ruimtevaart

3 minuten

Tractebel neemt voortouw in onderzoeksproject PULSAR rond energiebevoorrading in ruimtevaart

Het Belgische ingenieursbureau Tractebel werd door de Europese Commissie geselecteerd om het PULSAR-project te gaan leiden. Met PULSAR wil de Europese Commissie de mogelijkheden en beloftevolle perspectieven onderzoeken van nucleaire technologie in ruimtevaart.

Publicaties over Ruimtevaart