Kernenergie

Eén van de meest gekende toepassingen van kerntechnologie, is de opwekking van energie door het splijten van atomen ("kernfissie" of "kernsplijting"). De energie die hierbij vrijkomt, wordt "kernenergie" genoemd. Meestal wordt kernenergie gebruikt om elektriciteit te produceren.

Kernenergie in het kort

  • Kernenergie is koolstofarm

    Tijdens de productie van elektriciteit stoot een kerncentrale geen CO2 uit. Als we de hele levenscyclus van elke energiebron bekijken, stoot kernenergie even weinig koolstof uit als windenergie en zelfs vier keer minder CO2 dan zonne-energie. Gascentrales stoten tot 40 keer meer CO2 uit.

  • De helft van de Belgische elektriciteit wordt opgewekt door kernenergie

    Ongeveer de helft van alle Belgische elektriciteit wordt geproduceerd door onze kerncentrales. Kernenergie is dus onze belangrijkste bron van koolstofarme energie.

  • De grondstof voor kernenergie is uranium

    Het grote voordeel van uranium is dat het in veel landen beschikbaar is. Bovendien heeft het een zeer hoge energiedichtheid en kunnen er grote voorraden worden opgebouwd. Daardoor zijn we bij kernenergie minder kwetsbaar voor geopolitieke situaties die de markt kunnen verstoren.

  • Elektriciteitsproductie met bestaande kerncentrales is goedkoop

    Volgens het IEA (International Energy Agency) is elektriciteitsopwekking via bestaande kerncentrales waarvan de levensduur wordt verlengd, de goedkoopste energiebron van allemaal (goedkoper dan wind, zon, gas, enz.).

Topics over kernenergie

Innovatie

Kernenergie is een energie van de toekomst. Er staan nog enorme innovatieve toepassingen in de steigers. Kernenergie zal op wereldniveau een belangrijke rol blijven spelen in de toekomst.

Kernafval

Zoals elke sector, produceert de nucleaire sector afval. Een deel van het kernafval ontstaat bij de uitbating van de kerncentrales, maar ook andere toepassingen in verschillende sectoren (geneeskunde, industrie, ...) zorgen voor kernafval.

Kernenergie: de basics

Kernenergie is complexe materie, maar wij leggen het graag voor je uit. Altijd al willen weten hoe een kerncentrale werkt? Benieuwd wat er uit de koeltorens van een kerncentrale komt? Hier kan je terecht voor de basisinformatie.

Situatie in België

Kernenergie zorgt in België al meer dan 45 jaar voor ongeveer de helft van de totale elektriciteitsproductie. Kernenergie speelt dus een noodzakelijke rol om te voldoen aan onze energiebehoefte, met stabiele bevoorradingszekerheid en een lage CO2-uitstoot. De geplande kernuitstap kan hier verandering in brengen…

Veiligheid

Veiligheid is de absolute prioriteit voor de nucleaire sector. De nucleaire sector leeft uiterst strikte veiligheidsprocedures na en wordt onderworpen aan strenge controles. Alles wordt in het werk gesteld om een optimale werking in alle veiligheid te garanderen en om zowel de werknemers als de bevolking en het milieu te beschermen.

Vers van de pers

De nieuwste updates over kernenergie

3 minuten

Tractebel ondersteunt Thorizon bij de ontwikkeling van een gesmoltenzoutreactor

Tractebel heeft een driejarig strategisch partnerschap afgesloten met Thorizon voor de ontwikkeling van een gesmoltenzoutreactor. Dit type reactor heeft het potentieel om kernenergie nog duurzamer, kostenefficiënter en inherent veiliger te maken. Tractebel zal verschillende ingenieursdiensten leveren, waaronder voorontwerp, digitale modellering, kostenraming en evaluatie van het ontwerp.

Publicaties over kernenergie

Peilingen
Energie

Opiniepeiling september 2023 : Belgen overtuigd voorstander van bestaande én nieuwe kernenergie

Nooit eerder stond de Belgische bevolking zo positief tegenover het maximale behoud van de huidige kernreactoren en zelfs tegenover de uitbreiding van kernenergie met nieuwe nucleaire capaciteit, zoals SMR’s. Dat blijkt uit een recente opiniepeiling van AQ Rate, in opdracht van het Belgisch Nucleair Forum.

Peilingen
Energie

Opiniepeiling 2021: Belg genuanceerd maar positief tegenover kernenergie en nucleaire technologie

De Belg heeft een kritische, genuanceerde maar overwegend positieve houding tegenover nucleaire technologie in het algemeen, en kernenergie in het bijzonder. Dat blijkt uit de 18-maandelijkse barometer die het onafhankelijk onderzoeksbureau Kantar TNS organiseerde, in opdracht van het Nucleair Forum.

Studies

Werkgelegenheid gecreëerd door de nucleaire sector in België (PwC 2012)

Kerntechnologie creëert heel wat banen. De nucleaire sector in België is goed voor meer dan 20.000 jobs (directe, indirecte en afgeleide). 

Meer weten over kernenergie?
We vertellen je graag meer!

Super dat je geïnteresseerd bent in kerntechologie & kernenergie. We houden je graag op de hoogte via onze nieuwsbrief. Zo mis je nooit meer een update. 

Inschrijven nieuwsbrief