Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

DoseVue verbetert levenskwaliteit van kankerpatiënten

Het bestrijden van kanker is een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw. Want de statistieken liegen er niet om: tegen 2030 mogen we ongeveer 27 miljoen nieuwe kankerpatiënten per jaar verwachten. En dat is bijna een verdubbeling van vandaag.

Gelukkig neemt ook de hoop op een betere behandeling toe.

Ongeveer 60 % van alle kankerpatiënten wordt vandaag al behandeld met radiotherapie: therapie met radioactieve straling. Door middel van radiologie worden ook meer en preciezere diagnoses gesteld. Radioactiviteit redt dus mensenlevens. Jaarlijks krijgen ongeveer 30 miljoen patiënten een diagnose of behandeling dankzij nucleaire knowhow.

Bij het toedienen van die radioactieve stralen, is het belangrijk dat dit precies gebeurt, en op maat van de patiënt, zodat het gezond weefsel of gezonde organen minimaal worden aangetast. DoseVue, een Belgische start-up, innoveert daarom in monitoring bij kankerbehandelingen.

Therapie op maat dankzij DoseVue

Bestaande concepten die vandaag gebruikt worden om stralingsdosissen te monitoren, zijn omslachtig en vaak niet compatibel met andere medische apparaten. Ze zijn daardoor niet altijd even efficiënt. Werk aan de winkel dus, besloot het team van DoseVue nv.

DoseVue nv is een spin-off bedrijf van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN). Deze start-up ontwikkelt gebruiksvriendelijke technologieën en toestellen om precieze stralingsdosissen in vivo, dus in het menselijk lichaam te meten. Op die manier worden de risicovolle organen online gemonitord.

De in-vivo meting kan dus de kans op complicaties bij een kankerbehandeling verminderen. Gezonde weefsels en organen worden gespaard. En alleen het kankergezwel wordt bestraald. Daardoor stijgt de levenskwaliteit van de patiënt automatisch. Vandaag gebeuren bestralingen nog lang niet altijd perfect op de juiste plaats, bijvoorbeeld door de beweging van organen. Hierdoor zijn niet alle behandelingen even efficiënt en draaglijk voor de patiënt.

Ook bij radiologie, waar radioactieve stralen gebruikt wordt om diagnoses te stellen, helpt monitoring om binnenin het lichaam de hoeveelheid straling te preciseren. Wat beter is voor de patiënt, en ook voor de volledige medische staf die de straling toedient.

De DoseWire-kabel uit glasvezel wordt vandaag al gebruikt voor kleine dieren.

Welke projecten in de pijplijn?

Vandaag werkt DoseVue aan de ontwikkeling van drie innovatieve producten: DoseWire, DoseSpace en DosePatch.

  • DoseWire meet continu de dosis straling in het lichaam met glasvezeltechnologie, die bijvoorbeeld langs een katheder in het lichaam wordt gebracht. Een externe box en software zetten het signaal om in bruikbare gegevens voor de arts.
  • DoseSpace onderzoekt een injecteerbare, ultrasone contrastvloeistof die 3D-dosimetrie mogelijk maakt. Die vloeistof meet de straling, en schermt risicovolle organen af van de straling. Een wereldprimeur van formaat.
  • DosePatch wordt gebruikt bij externe of interne bestralingen van de huid. Een patch, die wordt aangebracht op de huid, laat toe om de dosis op te volgen.

Hoe ver staat DoseVue vandaag?

Momenteel ligt de focus van DoseVue op prostaat -en borstkanker. Hiervoor werkt de NV samen met het Institut Gustave Roussy, een kankerbehandelingshospitaal in Frankrijk, en met het Irridium kanker netwerk, het grootste radiotherapie netwerk in België.

Emiliano d’Agostino, CEO van DoseVue nv legt uit: “Momenteel is DoseWire met succes op de markt gebracht voor beeldvorming en therapie bij kleine dieren. In de toekomst willen we het product upgraden, zodat het ook bij radiotherapie op mensen kan gebruikt worden. Hiervoor wordt nu verdere ontwikkeling gedaan.”

Voor het commercialiseren van DosePatch worden op dit moment haalbaarheidsstudies gedaan, in samenwerking met het gerenommeerde San Raffaele ziekenhuis in Milaan.

In februari 2021 kreeg DoseVue van de Europese instellingen groen licht (via een CE-markering) voor de commercialisering van zijn eerste product, de DoseWire. Met DoseWire wordt de werkelijke dosis bij kankerbestraling gemeten. Het is een sterk instrument dat er in real time op toeziet dat patiënten geen te hoge dosis oplopen tijdens de bestraling van tumorweefsel.

Op de commercialisering in de Verenigde Staten is het nog even wachten, daarvoor wacht DoseVue op een nieuwe kapitaalronde. Voor de lancering in Europa heeft DoseVue al contacten met Duitse en Italiaanse producenten van bestralingsapparatuur. To be continued!

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer