Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

De kerncentrale van Tihange
De kerncentrale van Tihange

De kerncentrale van Tihange

De kerncentrale van Tihange bevindt zich op de rechteroever van de Maas, niet ver van de stad Huy. Op de site bevinden zich drie kernreactoren van het type PWR (Pressurized Water Reactor, drukwaterreactoren). Het totale vermogen van de drie reactoren is 3.008 megawatt (MW). De uitbater van de kerncentrale is ENGIE Electrabel.

De kerncentrale van Tihange: enkele cijfers

De kerncentrale van Tihange heeft 3 drukwaterreactoren. Hierbij een overzicht van de in dienst stelling en vermogen van elke reactor:

  • Tihange 1: opgestart in 1975 en heeft een vermogen van 962 MW.
  • Tihange 2: opgestart in 1983 en heeft een vermogen van 1.008 MW.
  • Tihange 3: opgestart in 1985 en heeft een vermogen van 1.038 MW.

De centrale van Tihange heeft dus een totaal vermogen van 3.008 MW en produceert jaarlijks zo'n 20 miljard kWh elektriciteit. Dat is goed voor ongeveer 25% van de totale elektriciteitsproductie in België.

Op de site van Tihange werken gemiddeld 1.000 werknemers. Bij grote projecten en onderhoudswerken kunnen er in totaal 2.500 medewerkers aanwezig zijn op de site. In de centrales van Doel en Tihange wordt jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe onderdelen, uitbreidingen en updates.

Het langer operationeel houden van Tihange 1

Een beslissing over het langer houden van bepaalde nucleaire eenheden is geen primeur voor België. In het verleden beslisten de regeringen Di Rupo 1 en Michel 1 om respectievelijk de centrales Tihange 1, en Doel 1 en Doel 2 langer open te houden. Normaal gezien moesten deze 3 kernreactoren in 2015 gesloten worden (na 40 jaar operationeel te zijn) maar de regering besliste dat deze kernreactoren 10 jaar langer operationeel mogen blijven; tot in 2025.

Het verderzetten van de electronucleaire activiteiten na 2025 zou dus geen nieuwigheid zijn voor ons land. Ook de operator is ondertussen vertrouwd met het concept van LTO (long term operation), en deed de voorbije jaren de noodzakelijke investeringen om een verdere veilige exploitatie van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 met tien extra jaren mogelijk te maken.

Naast de investering van 600 miljoen euro voor de verzetting van Tihange 1, investeerde en investeert ENGIE zo’n 700 miljoen euro in de LTO van Doel 1 en Doel 2. Het grootste deel van dit bedrag gaat naar aanpassingen aan het ontwerp van de centrales en vervangingen (bijvoorbeeld van turbines en van de belangrijkste transformatoren). Daarnaast worden heel wat nieuwe medewerkers aangeworven en opgeleid, om de veilige exploitatie van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 te garanderen.

De Belgische kerncentrales

Hoe zit het eigenlijk met de 'scheurtjes' in onze centrales?

Artikel

Er is in het nieuws heel wat te doen geweest rond 'scheurtjes' in de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2. In werkelijkheid gaat het om waterstofvlokken. Na grondige inspecties werd bevestigd dat de structuur van de reactoren Doel 3 en Tihange 2 intact is. Een woordje uitleg. Ontdek meer

De Belgische kerncentrales

Ruim 10.000 jobs in de Belgische kernenergiesector

Artikel

De elektriciteitsproductie met kernenergie is goed voor meer dan 10.000 jobs. Daarnaast zorgen de verschillende nucleaire toepassingen nog eens voor 10.000 banen. In totaal zijn er dus in België 20.000 banen gelinkt aan kerntechnologie. Ontdek meer

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer