Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Meer dan 20.000 jobs in België
Meer dan 20.000 jobs in België

Meer dan 20.000 jobs in België

De nucleaire sector creëert stabiele arbeidsplaatsen die niet gedelokaliseerd kunnen worden en biedt een groot potentieel voor nog meer arbeidsplaatsen.

In, voor en rond de nucleaire sector

De nucleaire sector is goed voor 20.000 rechtstreekse, onrechtstreekse en afgeleide jobs. Bij rechtstreekse werkgelegenheid gaat het om mensen die in de nucleaire sector werken. Onrechtstreekse werkgelegenheid slaat op mensen die werken bij toeleveranciers van de nucleaire sector (goederen en diensten). Met afgeleide werkgelegenheid zijn arbeidsplaatsen die gegenereerd worden door de uitgaven van mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks in de nucleaire sector werken.

Verschillende domeinen, verschillende kwalificaties

De nucleaire sector stelt zowel hoog- als laagopgeleid personeel te werk. Hoogopgeleiden zitten vooral in de rechtstreekse tewerkstelling. De afgeleide tewerkstelling is sterk lokaal verankerd en lijdt sterk onder het verdwijnen van een of meerdere nucleaire spelers.

Wat doen zij voor ons?

Wat doen zij voor ons?

De mensen die actief zijn in de nucleaire sector helpen de elektriciteitsbevoorrading te waarborgen en de productiekost stabiel te houden. Zij werken strikt genomen in de kernenergiesector, maar nemen ook zogenaamde 'transversale' activiteiten voor hun rekening zoals veiligheid, transport en het ontwikkelen van apparatuur.

Het is bekend dat nucleaire geneeskunde helpt bij de diagnose en behandeling van ziekten. Minder bekend is de pioniersrol die ons land speelt in de productie van radio-isotopen, isotopen die nodig zijn om nucleaire geneeskunde te beoefenen. 30 % van de ziekenhuizen die nucleaire geneeskunde beoefenen doet een beroep op producten van Belgische origine. Daarnaast ontwikkelen wij ook beeldvormingstechnieken en gespecialiseerde medische software.

In het kader van Onderzoek & Ontwikkeling stelt België onderzoekers te werk die dagelijks onderzoek voeren naar de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van nucleaire technologie en jaarlijks meer dan 700 documenten publiceren.

Ook industriële toepassingen die gebruik maken van nucleaire technologie zorgen voor werkgelegenheid, zoals scanapparatuur voor luchthavens, niet-destructieve onderzoekstechnieken en sterilisatie van medische apparatuur.

Bovendien levert het SCK•CEN, een Belgische onderneming, 30 % van de wereldwijde productie van gedopeerd silicium voor de elektronicasector.


Allen voor de Belgische economie!

Potentieel voor meer jobs

Nucleaire technologie in België biedt potentieel voor nog meer arbeidsplaatsen. Zo heeft het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol het MYRRHA-project gelanceerd, een prototype van een reactor van de toekomst. Het project zal rechtstreeks en onrechtstreeks ongeveer 2.000 nieuwe arbeidsplaatsen creëren.

In België is de nucleaire technologie voortdurend in ontwikkeling. Onderzoek vindt plaats aan universiteiten, in onderzoekscentra, in ziekenhuizen en in tal van ondernemingen. Dat onderzoek steunt op een jarenlange ervaring en op een internationaal erkende expertise die een bron is van nieuwe industriële activiteiten en die ook naar het buitenland wordt geëxporteerd. Dat zorgt voor werkgelegenheid, nu en in de toekomst.

Allen voor de Belgische economie!

Nucleaire technologie is prioriteit voor de internationale aantrekkingskracht en concurrentiekracht van ons land. Kerntechnologie creëert niet alleen werkgelegenheid, maar biedt ook talrijke mogelijkheden voor ons land, dat een wereldleider is in uiteenlopende domeinen. Zowel binnen de geneeskunde, als binnen nucleair onderzoek naar bijvoorbeeld kernfusie speelt België een belangrijke rol. Zo staat er bijvoorbeeld ook een Belg aan het hoofd van een laboratorium van het Internationaal Atoomagentschap. Dat labo doet onderzoek naar de sterilisatie van insecten en het verbeteren van landbouwgewassen. 

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer