Download ons memorandum met daarin infographics en facts & figures over de nucleaire technologie, industrie en wetenschap.
Met de publicatie van dit memorandum wil het Nucleair Forum het debat over kerntechnologie voeden met cijfers en feiten, gebaseerd op externe studies en rapporten afkomstig van onafhankelijke autoriteiten. Dit werk is het resultaat van een grondige lectuur van de verschillende studies die de voorbije maanden verschenen over de energietransitie, en tal van gesprekken met experts uit de sector, de academische wereld, en stakeholders uit verschillende domeinen.

België en kerntechnologie: een uitzonderlijk leadership
De energietransitie is één van de grootste uitdagingen voor ons land in de komende jaren. Kernenergie staat centraal in de discussies over de energietransitie en de toekomst van de Belgische stroombevoorrading.
Als in 2025 de laatste kerncentrale sluit, verdwijnt daarmee de belangrijkste elektriciteitsbron die we in België beschikbaar hebben. Kernenergie is al veertig jaar lang goed voor meer dan de helft van alle Belgische elektriciteit. Belangrijker, kernenergie staat voor 90% van de koolstofarme elektriciteit die we produceren, en is daarmee een essentiële schakel om onze klimaatdoelstellingen te halen.
Maar kernenergie, en meer algemeen nucleaire technologie, staat in België ook voor een wereldwijde bekendheid en een unieke knowhow. De nucleaire technologie, wetenschap en industrie is een incubator voor innovatie. Nucleaire technologie levert vandaag oplossingen voor de uitdagingen van morgen.
“Dankzij de expertise in tal van toepassingen van nucleaire technologie, beschikt ons land over een internationale reputatie, bekendheid en knowhow.”
Het memorandum: inhoud in een notendop





De impact van een eventuele kernuitstap
De voorbije maanden verschenen tal van studies over de impact van een mogelijke kernuitstap. Deze studies, afkomstig van erkende onafhankelijke instellingen en universiteiten, gaan na wat de impact is van een mogelijke kernuitstap voor de belangrijkste parameters in het energiedebat.
De conclusie: bij een kernuitstap in 2025
- is de stroombevoorrading niet meer gegarandeerd
- zal de prijs van elektriciteit stijgen
- zal er méér CO2 in de atmosfeer terecht komen in plaats van minder

Verlengingen zijn mogelijk
Kerncentrales kunnen langer dan 40 jaar operationeel blijven, ook na 2025. Veilige verlengingen zijn mogelijk, en tal van landen gingen ons voor en geven het goede voorbeeld. Het langer operationeel houden van kerncentrales is een politieke keuze, geen technische.
Dit zijn de argumenten voor het langer openhouden van de Belgische kerncentrales:
- het stoppen met kernenergie in 2025 heeft een negatieve impact op de bevoorradingszekerheid, de elektriciteitsprijs en het klimaat
- 60 jaar is de internationale referentie voor een kerncentrale
- ons land heeft een bewezen track record voor long term operations

Belgische expertise en knowhow
Kerntechnologie is veelzijdig en alomtegenwoordig. Ons land heeft de voorbije jaren een unieke competentie opgebouwd in de verschillende toepassingen van de nucleaire technologie, wetenschap en industrie. Die competenties moeten behouden worden en verder ontwikkeld worden:
- de Belgische knowhow en expertise is een realiteit
- in ons land werken meer dan 20.000 personen in de nucleaire sector
- het voortbestaan van België als nucleaire kennishub wordt bedreigd
- de nucleaire sector is een incubator voor innovatie

Wat na 2025?
Benieuwd naar de gevolgen van een kernuitstap? Wil je weten wat de mogelijke impact is op bevoorradingszekerheid, prijs van elektriciteit, klimaat enzovoort? Ontdek zelf wat de mogelijke gevolgen zijn via de interactieve tool die je meeneemt naar 2025, 2030 en 2050.