Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - UPDATE: Beschikbaarheid Belgische kerncentrales
News - UPDATE: Beschikbaarheid Belgische kerncentrales

Groen licht voor heropstart: sneller dan gepland voor Tihange 3, later dan gepland voor Doel 1 en Doel 2

Met de geplande onderhoudswerken volop aan de gang, doet uitbater ENGIE Electrabel al het mogelijke om de kerncentrales zo snel mogelijk opnieuw aan het net te koppelen en elektriciteit te laten produceren. Zonder kerncentrales is de stroombevoorrading in ons land niet gegarandeerd. Een overzicht.

Door een samenloop van omstandigheden (geplande revisies en onderhoudswerken die complexer zijn dan voorzien) zijn op dit moment 5 van de 7 kerncentrales niet operationeel. Deze situatie is zeer uitzonderlijk. Uiteraard is veiligheid steeds de prioriteit in de nucleaire sector. De huidige onderhoudswerken zijn daarvan het bewijs. Ondertussen doet uitbater ENGIE Electrabel alles wat het kan om de reactoren opnieuw stroom te laten leveren, en het risico op een blackout tot een minimum te herleiden.

  • Doel 1: de herstelwerken aan de reactor, waar een klein waterlek was vastgesteld in het nucleaire gedeelte van de reactor, zijn zeer complex. De werken duren daardoor langer dan voorzien, de verwachte heropstart van Doel 1 is voorzien voor 15 maart 2019.
  • Doel 2: de onderhoudswerken verlopen volgens schema, de reactor zal op 28 januari 2019 opnieuw opgestart worden.
  • Doel 3: de reactor is volledig operationeel.
  • Doel 4: de reactor is volledig operationeel.
  • Tihange 1: de reactor is volledig operationeel.
  • Tihange 2: de onderhoudswerken duren langer dan gepland. De reactor zal ten vroegste op 1 juni 2019 opnieuw kunnen opgestart worden.
  • Tihange 3: Electrabel overlegt met het FANC of de reactor niet sneller zou kunnen worden opgestart, op 7 januari in plaats van maart. Een deel van de geplande onderhoudswerken zouden later kunnen worden uitgevoerd, in alle veiligheid. Op die manier zou de reactor nog deze winter (wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is door de duisternis en de kou, en de import vanuit andere landen niet gegarandeerd is) stroom kunnen leveren.
Huidige situatie in het Belgische nucleaire park.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer