Belgische elektriciteit wordt één van de vuilste in Europa
In 2030 zal België de enige Europese lidstaat zijn die meer elektriciteit uit fossiele brandstoffen haalt dan nu (een stijging met 20%). België zal daardoor één van de schadelijkste elektriciteitsparken hebben voor het klimaat. Alle landen verminderen het aandeel van steenkool en gas in hun stroomproductie, behalve in België, waar het stijgt. Dat zijn de belangrijkste conclusies voor ons land uit een nieuwe studie van de Britse klimaatdenktank Ember.
Ember vergeleek voor deze studie de Nationale Energie- en Klimaatplannen 2021-2030 van de 19 grootste EU-landen. Uit de vergelijking blijkt dat het met de klimaatvriendelijkheid van de Belgische elektriciteitsproductie helemaal de verkeerde kant uit gaat.
Van de koppositie naar de staart van het peleton
In 2018 haalde België 37 procent van zijn elektriciteit uit fossiele brandstoffen haalden, beter dan het Europese gemiddelde (41 procent) en goed voor een plaats in de top 10 van de meest klimaatvriendelijke stroomproductieparken in Europa. Maar in 2030 zal België niet minder, maar méér elektriciteit uit fossiele brandstoffen halen (vooral aardgas) en dus ook meer CO2 uitstoten. Daardoor belandt ons land in 2030 op de voorlaatste plaats staan van de grotere landen in de Europese Unie. Alleen Polen doet het nog slechter.

Daarmee is België één van de twee landen waar het aandeel elektriciteit uit fossiele energiebronnen toeneemt, in plaats van afneemt. Dat andere land is Zweden, en in beide gevallen is de toename toe te schrijven aan dezelfde oorzaak: de sluiting van de kerncentrales. Al is er wel een belangrijk verschil: in Zweden stijgt het aandeel fossiel tussen 2018 en 2030 van 2,24% naar 2,27%, in België stijgt het van 39% naar 59%.
“Terwijl zijn EU-buren het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen, ligt België op schema om een van de meest vervuilende elektriciteitsnetten te hebben tegen 2030”
Charles Moore, projectleider Ember
Kernenergie en hernieuwbare energie
De onrustwekkende evolutie van België heeft twee oorzaken: de kernuitstap en de ontwikkeling van hernieuwbare energie.
Tussen 2022 en 2025 sluit België zijn 7 kernreactoren, om ze voornamelijk te vervangen door gascentrales. De groei van de hernieuwbare energie in België is te beperkt om het gat van de weggevallen kerncentrales op te vullen, zo stippen de onderzoekers van Ember aan. De fossiele vervangcapaciteit (gascentrales) stoot 40 keer meer CO2 uit, met nefaste gevolgen voor mens, milieu en klimaat.

Waarom scoort België zo slecht in het recente Ember-rapport?
- In 2030 zal België een van de vuilste elektriciteitsnetten van de EU hebben door een grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, voornamelijk fossiel gas.
- België is slechts één van de twee landen in de EU waar de uitstoot van CO2 tussen 2018 en 2030 toeneemt.
- Tussen 2018 en 2030 komt er in België de grootste toename van fossiele elektriciteitsproductie in de volledige EU.
- Het aandeel van hernieuwbare elektriciteit zal in België tegen 2030 beduidend onder het EU-gemiddelde liggen.
- De inzet van windenergie en zonne-energie tussen nu en 2030 is relatief bescheiden.
- België is van plan zijn bestaande kernreactoren (momenteel de belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit) tegen 2025 te sluiten.