Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Statement Belgisch Nucleair Forum op de regeringsbeslissing van 18 maart

Het Belgisch Nucleair Forum verwelkomt de beslissing van de federale regering om de uitbating van de kerncentrales Tihange 3 en Doel 4 te verlengen. De tijdige uitvoering van alle activiteiten om deze verlenging mogelijk te maken, vormt evenwel een aanzienlijke uitdaging.

Deze beslissing is belangrijk omdat kernenergie een belangrijke CO2-arme elektriciteitsbron is, die de ontwikkeling van hernieuwbare energie ondersteunt en versterkt.

Deze recente bewustwording is ook belangrijk omdat hierdoor de wereldvermaarde deskundigheid van de duizenden technici die in de nucleaire sector werkzaam zijn, in stand wordt gehouden. Als land mag België trots zijn op deze vakkundigheid.

Tenslotte zet de beslissing van 18 maart ook de deur open voor de verdere ontwikkeling van nucleaire toepassingen van de toekomst, zoals SMR's (Small Modular Reactor) en talrijke andere beloftevolle ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de medische sector.

Meer dan ooit moet België zijn rol als pionier inzake nucleaire competenties kunnen blijven spelen en meewerken aan kerntechnologie van de toekomst. Deze toepassingen redden levens en bieden oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen. Kerntechnologie is essentieel.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer