Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Het IRE stelt zijn SMART-project voor
Het IRE stelt zijn SMART-project voor

Een innovatieve en duurzame technologie om goedkoper kankers op te sporen

IRE, de Belgische onderneming die wereldleider is op het gebied van medische beeldvorming voor het opsporen van kanker, heeft haar SMART-project voorgesteld. Deze nieuwe methode maakt het mogelijk radio-isotopen te produceren, die in de nucleaire geneeskunde worden gebruikt om kankers of hartafwijkingen op te sporen. Tot vandaag bestaat de methode uit het bestralen van uranium in een kernreactor. Met het nieuwe procedé kan dit voortaan zonder kernafval.

Een wereldleider van Belgische origine

Vanuit zijn hoofdzetel in Fleurus (Henegouwen) speelt het Instituut voor Radio-Elementen (IRE) een belangrijke rol in de nucleaire geneeskunde. Radio-isotopen worden gebruikt bij medische beeldvorming om kanker op te sporen en hartproblemen te diagnosticeren bij 35 miljoen patiënten per jaar. Het IRE is al 50 jaar toonaangevend op het gebied van de productie van molybdeen, dat wordt gebruikt voor de vervaardiging van technetium-99 generatoren. Technetium-99 wordt gebruikt in 80% van de diagnoses via nucleaire geneeskunde voor scans van botten, hart, longen en andere organen. Deze scans worden gebruikt om de juiste diagnose te stellen bij vele aandoeningen zoals kanker, hartaanvallen, infecties en ontstekingen.

"We zijn afhankelijk van de VS voor de levering van uranium. Bovendien wordt de behandeling van radioactief afval dat geologisch begraven moet worden, steeds duurder."

Philippe Busquin, voorzitter van het IRE

De innovatieve SMART-aanpak: minder kosten, minder afval

Met zijn SMART-project (Source of MedicAl RadioisoTopes) wil het IRE een nieuw type supergeleidende lineaire elektronenversneller gebruiken om een doelwit dat molybdeen-100 bevat van twee kanten te bombarderen en om te zetten in Mo-99. Daarna wordt het doelwit (ter grootte van een luciferdoosje) gekoeld in een lus gevuld met vloeibaar metaal tot 400 graden. Nadat de target een week is blootgesteld, zal een deel ervan worden geoogst om de Mo-99-isotopen te produceren. Dit is een duurzame technologie, zonder radioactief afval, die minder gevaarlijk is en isotopen zal opleveren die 10% goedkoper zijn dan via de huidige methode.

Tot nu toe gebeurde de productie van Mo-99 door middel van hoogverrijkt Uranium 235. "Maar we zijn afhankelijk van de VS voor de levering van uranium. Bovendien wordt de behandeling van radioactief afval dat geologisch begraven moet worden, steeds duurder", aldus Philippe Busquin, voorzitter van het IRE.

Een investering van 256 miljoen euro

In het kader van het Europees economisch herstelplan werd een budget van 20 miljoen euro aangevraagd voor dit project. Het IRE wil voor dit project een nieuw gebouw (van 130x50 meter) plaatsen op de nog beschikbare site in Farcienne. Het IRE heeft 4,5 miljoen euro geïnvesteerd voor de voorbereidende studies. De begroting voor de onderzoeks- en ontwikkelingsfase wordt geraamd op 74,85 miljoen euro. In 2018 werd een federale overheidssubsidie van 52 miljoen euro toegekend en in het herstelplan wordt nog eens 20 miljoen euro gevraagd. In totaal wordt de realisatie van de nieuwe productielijn geraamd op 256 miljoen euro. Dit project zal de werkgelegenheid in stand houden (250 directe banen) en een tiental bijkomende specialisten vereisen voor het beheer van het cyclotron.

Meer informatie: www.ire.eu

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer