Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kerntechnologie en geneeskunde
Kerntechnologie en geneeskunde

Meer dan 10 miljoen patiënten geholpen dankzij Belgische onderzoeksreactor

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN speelt al sinds jaar en dag een cruciale rol in productie van medische radio-isotopen. In 2021 werden meer dan 10 miljoen patiënten geholpen dankzij de productie in zijn BR2-onderzoeksreactor. Nu er door onvoorziene omstandigheden een tekort aan radio-isotopen ontstaan is, springt SCK CEN in de bres.

Wereldwijd zijn er slechts een handvol producenten om de wereldwijde vraag naar medische radio-isotopen te dekken. De BR2-onderzoeksreactor van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN is daar één van. Bij elke werkingscyclus levert hij de noodzakelijke grondstoffen voor diagnoses bij minstens één miljoen patiënten en voor een kankerbehandeling bij minstens 3000 patiënten. En dat aantal neemt toe. Om een diagnose of behandeling te garanderen, is een betrouwbare levering doorslaggevend.

10 miljoen patiënten

In 2021 werden meer dan 10 miljoen patiënten geholpen dankzij de Belgische productie. Typisch produceert BR2 per werkingscyclus tien tot vijftien verschillende radio-isotopen. Twee radio-isotopen nemen het grootste gedeelte van de productie in beslag: molybdeen-99 en lutetium-177. Molybdeen-99 is de bron van de belangrijkste diagnostische radio-isotoop technetium-99, die ingezet wordt om kanker, hartaandoeningen en andere ziekten op te sporen. Lutetium-177 is een radio-isotoop in de strijd tegen prostaatkanker en tientallen andere toepassingen in de nabije toekomst.

Tandje bijsteken

In tijden van nood steekt SCK CEN een tandje bij. Doordat de Hoge Flux Reactor (HFR) in het Nederlandse Petten onverwacht niet kan opstarten, is er een tekort aan medische radio-isotopen ontstaan. Die reactor speelt, net als BR2, een onmisbare rol in de productie ervan.

Alle andere spelers in de bevoorradingsketen spannen zich meteen in om het tekort op te vangen, waaronder ook SCK CEN.

Hoewel de producenten zich snel en efficiënt wisten te herorganiseren, onderstreept het voorval ook de nood aan blijvend overleg en coördinatie op Europees niveau. En dat des te meer omdat de rol die medische radio-isotopen in kankerbehandeling spelen, steeds belangrijker wordt.

“Radio-isotopen zijn een grote belofte in kankerbestrijding. Ze verhogen de kans op therapierespons aanzienlijk, ook bij sterk uitgezaaide kankers, terwijl de patiënten de behandeling beter verdragen."

Kristoff Muylle, specialist nucleaire geneeskunde AZ Delta (Roeselare)

Groeiende vraag

Dat bevestigt ook Kristoff Muylle, specialist in de nucleaire geneeskunde bij AZ Delta in Roeselaere en voormalig voorzitter bij European Association of Nuclear Medicine (EANM). “Radio-isotopen zijn een grote belofte in kankerbestrijding. Ze verhogen de kans op therapierespons aanzienlijk, ook bij sterk uitgezaaide kankers, terwijl de patiënten zelf de behandeling beter verdragen. Ze ervaren minder bijwerkingen dan bij klassieke behandelingen. De nucleaire geneeskunde zal de komende jaren nog veel vernieuwing brengen.” SCK CEN zet dan ook sterk in op onderzoek en ontwikkeling, opdat die radio-isotopen snel bij de patiënt belanden.

Bron en meer info

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer