Hypermodern Belgisch kankeronderzoek aan boord van nieuw Chinees ruimtestation
De eerste module van een nieuw Chinees ruimtestation (Tianhe) werd begin mei 2021 met succes gelanceerd. Aan boord: een woonruimte, waarin ruimtereizigers langdurig kunnen verblijven, en tonnen wetenschappelijk materiaal. Het Belgische SCK CEN is betrokken bij één van de geplande onderzoeken. Het onderzoek is belangrijk voor het onderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen, en moet lange ruimtereizen (zoals naar Mars) in de toekomst mogelijk maken.
Nucleaire technologie is essentieel, ook in ruimtevaart
Nucleaire technologie is alomtegenwoordig en essentieel. Ingenieurs en wetenschappers gebruiken nucleaire technologie om oplossingen te vinden voor de uitdagingen van de wereld vandaag en morgen. Nucleaire technologie wordt gebruikt om ons land en de rest van de wereld van energie te voorzien, ziektes te genezen, insectenplagen uit de wereld te helpen en nog veel meer. Ook verre ruimtereizen zouden niet mogelijk zijn zonder kerntechnologie.

Belgische knowhow aan boord van een Chinees ruimtestation
Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN) in Mol is één van de grootste onderzoeksinstellingen van ons land. Het is wereldwijd ook één van de belangrijkste wetenschapscentra waar onderzoek wordt gedaan naar de verschillende toepassingen van kerntechnologie.
Het SCK CEN werkt mee aan één van de onderzoeken aan boord van het nieuwe Chinese ruimtestation. Het project “Tumors in Space” is hypermodern kankeronderzoek, waarbij gebruik gemaakt wordt van mini-organen. Die worden in een laboratorium gemaakt van tumoren en gezonde weefsels. Op termijn vertrekken die naar het ruimtestation, waar de taikonauten zullen onderzoeken wat de invloed is van gewichtloosheid op de ontwikkeling van tumoren. Ook het effect van kosmische straling zal worden onderzocht.

Verre ruimtereizen en nieuwe kankerbehandelingen mogelijk maken
Het onderzoek is belangrijk met het oog op lange ruimtereizen in de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer een astronaut kanker zou krijgen tijdens een ruimtereis. Zal die kanker zich dan trager of sneller ontwikkelen dan op aarde? Dat soort vragen moeten met dit project een antwoord krijgen.
Het onderzoek is ook belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen. Ons land is, onder andere met instellingen zoals het IRE in Fleurus en IBA in Louvain-la-Neuve, wereldspeler op het vlak van nucleaire geneeskunde.
China is een laatkomer in de ruimte, maar het heeft wel grote ambities. Een Chinees ruimtetuig, Tianwen-1, zal binnenkort een poging doen om te landen op Mars. Tegen 2030 wil China ook bodemstalen van Mars naar de aarde vervoeren. De lancering van de Tianhe-module past binnen die ambitieuze plannen.