Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Fukushima: de feiten
News - Fukushima: de feiten

Fukushima: Waarom een ongeval zoals in Fukushima bij ons zeer onwaarschijnlijk is

Wat liep er precies mis in Fukushima? Wat zijn de feiten en wat zeggen de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA)? En wat zegt Fukushima over de veiligheid van onze Belgische centrales?

Fukushima: de feiten

Wat liep er precies mis in Fukushima en waarom? En waarom is een ongeval zoals in Japan bij ons zeer onwaarschijnlijk? Op deze pagina, met feiten en cijfers afkomstig van WHO en IAEA, vindt u een antwoord op de meest gestelde vragen.

Fundamentele verschillen zorgen ervoor dat de kans op een ramp zoals die in Fukushima bij ons voorkomt, zeer onwaarschijnlijk is:

  • België ligt niet in een seismisch actief gebied,
  • Het type kernreactoren in de Belgische centrales verschilt van de reactoren in Fukushima (Belgische kerncentrales worden omhuld door niet één, maar twee beschermingsmantels),
  • En dat ons land wordt gekenmerkt door een strenge veiligheidscultuur inzake veiligheid en beveiliging.

De Europese stress tests hebben aangetoond dat de Belgische installaties tot de meest bestendige van Europa behoren. Ze zijn het bewijs van de ver doorgedreven Belgische nucleaire veiligheidscultuur. Veiligheid is de absolute prioriteit voor de Belgische nucleaire sector. De kernenergiesector is de meest gecontroleerde en best beveiligde sector ter wereld.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer