Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Maak kennis met Lucia, Wendy en Els, drie vrouwen in de nucleaire sector!
Maak kennis met Lucia, Wendy en Els, drie vrouwen in de nucleaire sector!

Drie gepassioneerde vrouwen uit de nucleaire sector in de kijker!

Drie vrouwen, gepassioneerd door hun werk staan in de kijker. Bekijk hieronder de video’s van verschillende vrouwelijke profielen actief in de nucleaire sector. Maak kennis met Lucia, onderzoekster aan het SCK•CEN in de kernfysica; met Wendy, verpleegster nucleaire geneeskunde en tenslotte met Els, Ingenieur elektromechanica & diensthoofd elektrisch onderhoud bij ENGIE Electrabel in de kerncentrale van Doel, drie enthousiaste vrouwen die gebeten zijn door nucleaire technologie!

Ontdek dankzij de verhalen van Lucia, Wendy en Els de diversiteit en het nut van kerntechnologie!

De toepassingen van kerntechnologie zijn alomtegenwoordig in ons dagelijkse leven. Voor de productie van elektriciteit, in het behandelen van ziektes, het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van de aarde,… Drie enthousiaste vrouwen geven meer uitleg over hun werk in deze diverse domeinen. 

“Het is soms moeilijk om tegen een patiënt te zeggen dat je een radioactieve stof in zijn lichaam zal injecteren. Maar als je de patiënt uitlegt dat dit hem zal helpen, dan voelt hij zich al meer gerustgesteld.”

Wendy, verpleegster op de dienst nucleaire geneeskunde van het UZ Brussel

Jaarlijks krijgen 30 miljoen mensen een diagnose of een behandeling dankzij de nucleaire geneeskunde. 

België bevindt zich bij de internationale top op het vlak van nucleaire geneeskunde en de productie van radio-isotopen. Radio-isotopen worden ingezet bij de diagnose en de behandeling van ziekten. De techniek wordt wereldwijd jaarlijks gebruikt bij meer dan 30 miljoen mensen. België is pionier binnen het domein van nucleaire geneeskunde en de expertise wordt wereldwijd erkend. Ons land produceert op piekmomenten tot 65 % van de wereldwijde vraag naar radio-isotopen.

“Ik ben bijzonder enthousiast over mijn werk. Ik heb het gevoel dat ik bijdraag aan de ontwikkeling van een unieke onderzoeksinstallatie, niet alleen in België, maar ook in Europa en in de wereld."

Lucia, onderzoekster in de kernfysica aan het studiecentrum in Mol

In de loop van de jaren heeft ons land een unieke positie opgebouwd op het vlak van onderzoek en ontwikkeling inzake kerntechnologie.

Eén van de projecten waar Lucia bij betrokken is, is MYRRHA: het allereerste prototype van een kernreactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller. MYRRHA is een nucleaire onderzoeksreactor, uniek in de wereld. MYRRHA is een polyvalente onderzoeksinfrastructuur die door het SCK•CEN is opgestart op de site van Mol. De infrastructuur trekt specialisten aan uit heel de wereld en draagt op die manier bij aan de internationale uitstraling van het Belgische onderzoek.

“Als ik vertel dat ik in een kerncentrale werk, dan schrikken ze meestal en is het eventjes stil en komen er veel vragen […]. Ik moet ze dan altijd geruststellen: dat ik me daar héél veilig voel en dat veiligheid op nummer 1 staat.”

Els, ingenieur elektromechanica & diensthoofd elektrisch onderhoud in de kerncentrale van Doel

Els is verantwoordelijk voor verschillende componenten in de installatie van Doel. 

De kernenergiesector is zonder twijfel de meest gecontroleerde en beveiligde sector ter wereld. De nucleaire veiligheid moet de bescherming garanderen van de werknemers, de bevolking en het milieu tegen ioniserende straling. Nucleaire veiligheid is het geheel van maatregelen die genomen worden bij het ontwerp, de bouw en exploitatie, en ontmanteling van onze kerncentrales. De resultaten van de stress tests toonden aan dat de Belgische installaties tot de meest bestendige van Europa behoren en voldoende robuust zijn om extreme situaties het hoofd te bieden. 

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer