Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Tractebel en nucleaire geneeskunde
Tractebel en nucleaire geneeskunde

Belgische nucleaire knowhow voor de groeiende vraag naar nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde is een domein in volle ontwikkeling. En de vraag naar medische isotopen blijft wereldwijd toenemen. Om de infrastructuur te bouwen voor de productie van medische isotopen, is een specifieke knowhow vereist. Slechts een handvol spelers heeft deze knowhow in huis. Een analyse door Philippe Damhaut, expert bij Tractebel Nuclear Medical Applications.

40 miljoen patiënten per jaar

Elk jaar krijgen 40 miljoen mensen een diagnose of behandeling met nucleaire geneeskunde. Maar liefst 9 miljoen van die interventies gebeuren in Europa. En dat cijfer blijft toenemen. Elk jaar zijn er 5% meer interventies met nucleaire geneeskunde, om verschillende redenen: de wereldbevolking blijft toenemen, mensen worden ouder en hebben daardoor meer nood aan medische interventies, en elk jaar worden er nieuwe innovatieve toepassingen ontdekt in nucleaire geneeskunde. Deze toepassingen redden levens, stellen artsen in staat om sneller een juiste diagnose te stellen, en verbeteren de levenskwaliteit en verwachtingen van patiënten.

© Tractebel

Nood aan aangepaste infrastructuur

Om tegemoet te komen aan die groeiende vraag naar medische isotopen, stijgt ook de vraag naar de gepaste infrastructuur om deze radio-isotopen te produceren: onderzoekscentra, ziekenhuizen en productiecentra voor isotopen. Deze infrastructuur moet voldoen aan zeer specifieke veiligheidseisen, in het bijzonder qua radioprotectie (de bescherming van artsen, onderzoekers en patiënten tegen de schadelijke gevolgen van radioactiviteit). Voor alle duidelijkheid: nucleaire geneeskunde is een veilige en erkende medische praktijk. Maar de productie ervan vraagt – net als alle andere stappen in de cyclus van radio-isotopen – de nodige omzichtigheid. En net als in de rest van de nucleaire sector, is veiligheid een absolute prioriteit.

“Tractebel is één van de weinige bedrijven die de juiste nucleaire en farmaceutische competenties in huis heeft om dit soort specifieke faciliteiten te kunnen bouwen”

Philippe Damhaut, expert Nuclear Medical Applications bij Tractebel

Nucleaire knowhow, made in Belgium

“Tractebel is één van de weinige bedrijven die de juiste nucleaire en farmaceutische competenties in huis heeft om dit soort specifieke faciliteiten te kunnen bouwen”, legt Philippe Damhaut uit aan EngineeringNet. “Er is een specifieke expertise nodig, zowel op het vlak van engineering, infrastructuur, nucleaire knowhow en radioprotectie. Dergelijke gebouwen hebben een specifiek ontwerp, nucleaire ventilatie-, beveiligings- en stralingsbeschermingssystemen om het personeel tegen alle risico's te beschermen. De combinatie van nucleaire en farmaceutische vaardigheden staat voorop.”

Tractebel heeft, als Belgisch engineeringbureau met ruim 60 jaar ervaring in de nucleaire sector, deze expertise in huis, van A tot Z, van licensing en design tot support bij de constructie. In 2015 begon Tractebel met het leveren van advies en expertise bij het zeer specifieke ontwerp van ‘nucleaire gebouwen’, in casu voor het Pallas project in Nederland. Ondertussen is het dienstenbedrijf actief voor tal van spelers hier en elders. En met de verwachte groei voor nucleaire geneeskunde wereldwijd, zijn de toekomstperspectieven veelbelovend.

Bron: EngineeringNet

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer