Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix van oktober 2019
Belgische elektriciteitsmix van oktober 2019

Belgische elektriciteitsmix was 60% koolstofarm, met dank aan wind, zon en kernenergie. België scoort daarmee aanzienlijk beter dan Duitsland of Denemarken.

Elk maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de elektriciteitsmix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: gas, kernenergie, windenergie, zonne-energie. Hier vindt u de cijfers van de voorbije maand.

De maand oktober kende erg gemiddelde waarden. 3,5 procent van de geproduceerde elektriciteit is afkomstig van zonnepanelen, 9 procent van wind en 49 procent van kernenergie. Samen zorgden ze ervoor dat er weinig CO2 in de atmosfeer terecht kwam.

Vergeleken met andere landen scoort België zeer goed wat betreft de koolstofintensiteit van elektriciteitsproductie (CO2 per KiloWattuur). De website www.electricitymap.org toont in real time voor tal van landen de CO2-intensiteit van hun stroomproductie. Landen in het groen doen het beter dan landen in oranje en bruin. Opvallende vaststelling: landen zoals Duitsland en Denemarken (beide gekend om hun investeringen in hernieuwbaar) scoren slechter dan andere. De reden: ze combineren (veel) hernieuwbaar met (veel) fossiel, wat tot een slechter resultaat leidt dan landen die hernieuwbaar combineren met andere CO2-arme oplossingen, zoals kernenergie (Frankrijk, Zweden, Finland, België). Check hier zelf de cijfers!

De energiemix van België in oktober 2019 zag er daarom als volgt uit:

  • kernenergie: 49%
  • windenergie: 9%
  • zonne-energie : 3,5%
  • fossiel en andere : 38,5%

Meer info? http://www.elia.be

De Belgische energiemix van oktober 2019 (bron : ELIA)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer