Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix van 2019
Belgische elektriciteitsmix van 2019

Kernenergie levert bijna de helft van de Belgische elektriciteit in 2019

In 2019 toonden de Belgische kerncentrales opnieuw hun sterke troef in de huidige energiemix: met een aandeel van 48% (zonder export of import) en een gemiddelde capacity factor van 79% leverden onze kerncentrales het hele jaar betaalbare, betrouwbare en koolstofarme elektriciteit. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Elia begin deze maand publiceerde.

De elektriciteitsmix van België in 2019 zag er als volgt uit (op basis van de cijfers afkomstig van Elia, zonder import/export):

  • kernenergie: 48%
  • windenergie: 9%
  • zonne-energie : 4%
  • andere hernieuwbaar: 5%
  • fossiel en andere : 34%

De Belgische kerncentrales leverden alles samen zo’n 41,4 TWh elektriciteit, een pak meer dan de 37,3 TWh uit 2018 (toen er verschillende geplande en niet-geplande outages waren).

Kerncentrales zijn in ons land bovendien de belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit. Samen met hernieuwbare energie zorgen ze ervoor dat momenteel tweederde van de Belgische elektriciteitsproductie koolstofarm is. Een bijzondere troef die we niet verloren mogen laten gaan, op een tijdstip waarin tal van internationale organisaties en klimaatexperts (Internationaal Energie Agentschap, IPCC, Verenigde Naties, …) oproepen om de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk terug te dringen. Bij een eventuele kernuitstap zouden de Belgische kerncentrales voornamelijk vervangen worden door fossiele alternatieven, die veel meer CO2 uitstoten en haaks staan op de klimaatambities van ons land.

Meer info? https://www.elia.be

De Belgische elektriciteitsmix van 2019 (bron: ELIA)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer