Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix oktober 2021
Belgische elektriciteitsmix oktober 2021

Belgische elektriciteitsmix oktober 2021: 85% low carbon, met dank aan kernenergie

De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 59% van de Belgische elektriciteitsmix. Al bijna een jaar lang levert kernenergie maand na maand meer dan de helft van de Belgische elektriciteit.

Naast kernenergie (de belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit in de Belgische elektriciteitsmix) werd in oktober 25,5% van onze elektriciteit opgewekt via andere koolstofarme technologieën: 9% uit wind, 8% uit zon en 3% uit andere hernieuwbare bronnen (o.a. waterkracht).

84,5% van de Belgische elektriciteit is koolstofarm

Oktober was klimatologisch een gemiddelde maand. Het was weliswaar een natte maand (met dubbel zo veel neerslag als gewoonlijk), maar er was een vrij normale gemiddelde windsnelheid en een normale zonneschijnduur. Het gevolg daarvan: gemiddelde waarden aan hernieuwbare energie.

Samen zorgden kernenergie (59%) en hernieuwbare energie (25,5%) er in oktober voor dat 84,5% van de Belgische elektriciteit koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie (vooral gas) zorgde afgelopen maand voor 15,5% van de Belgische elektriciteit.

Wat na 2025?

Na 2025, bij een volledige kernuitstap, verliezen we meer dan de helft van onze huidige Belgische productiecapaciteit. Het is onmogelijk om die grote hoeveelheid elektriciteit volledig op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap toenemen. Nieuwe gascentrales zullen de plaats innemen van kerncentrales, met een CO2-uitstoot die 40 keer hoger ligt.

Om dat concreet te maken: in een scenario zonder kernenergie, met evenveel geïnstalleerde capaciteit aan hernieuwbare energie, en bij dezelfde weersomstandigheden, zou de afgelopen maand 74,5% van de Belgische elektriciteit zijn opgewekt door fossiele energiebronnen.

Twee recente rapporten toonden een verontrustende evolutie aan. De wereldwijde uitstoot van CO2 neemt verder toe, in plaats van af te nemen. Bovendien versnelt de stijging nog, wat betekent dat er de laatste jaren méér CO2 werd uitgestoten dan 5 of 10 jaar geleden. Een tweede rapport toonde aan dat als we de opwarming van de aarde tot 1,5°C willen beperken tegen 2100, de wereldwijde CO2-uitstoot met de helft moet verminderen in de volgende 8 jaar. Om die doelstelling te realiseren, moeten alle bestaande low carbon technologieën ingezet en verder ontwikkeld worden, en alle fossiele technologieën zo snel mogelijk afgebouwd worden.

De Belgische elektriciteitsmix van oktober 2021 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 59%
  • windenergie: 18,5%
  • zonne-energie: 4%
  • andere hernieuwbaar: 3%
  • fossiel en andere: 15,5%

Over deze cijfers

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In oktober produceerden de Belgische kerncentrales 59% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 25,5%.

De Belgische elektriciteitsmix voor oktober 2021 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer