Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix mei 2021
Belgische elektriciteitsmix mei 2021

Belgische elektriciteitsmix mei 2021: meer dan 4/5de van onze stroom was koolstofarm!

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In mei produceerden de Belgische kerncentrales 57% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 24%.

Kernenergie goed voor meer dan de helft van de Belgische elektriciteit

De Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand meer dan 3,8 TWh (dus omgerekend 3,8 miljoen MWh) koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 57% van de Belgische elektriciteitsmix. Dit is nu al de vijfde maand op rij dat kernenergie voor meer dan de helft van de Belgische elektriciteit zorgt.

Naast kernenergie werd er in mei zo’n 24% van onze elektriciteit opgewekt via hernieuwbare energiebronnen: 13% uit wind, 9,5% uit zon en 1,5% uit andere hernieuwbare bronnen (o.a. waterkracht).

4/5de van de Belgische elektriciteit is koolstofarm

Met andere woorden: samen zorgden kernenergie en hernieuwbare energie in mei voor 81% van de Belgische elektriciteit. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie zorgt voor 19% van de Belgische elektriciteit. Dit percentage ligt relatief laag, wat goed nieuws is voor het klimaat (minder CO2-uitstoot) en voor de lokale luchtkwaliteit (gascentrales stoten stikstofoxiden en fijnstof uit). Ondanks het lage percentage elektriciteit opgewekt via fossiele energie, hebben de gascentrales wel voor zo’n 87,5% (611.000 ton van totale 699.000 ton) van de CO2-uitstoot van de elektriciteitsmix gezorgd.

Wat na de kernuitstap?

Na 2025, bij een volledige kernuitstap, verliezen we dus meer dan de helft van onze elektriciteitsmix. Het is onmogelijk om die grote hoeveelheid elektriciteit volledig op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap toenemen. Nieuwe gascentrales zullen worden gebouwd, met een sterke stijging van de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof tot gevolg.

De Belgische elektriciteitsmix van mei 2021 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 57%
  • windenergie: 13%
  • zonne-energie: 9,5%
  • andere hernieuwbaar: 1,5%
  • fossiel en andere: 19%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

De Belgische elektriciteitsmix voor mei 2021 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer