Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix juli 2020
Belgische elektriciteitsmix juli 2020

Elektriciteitsmix juli 2020: meer dan de helft koolstofarm

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In de maand juli produceerden de Belgische kerncentrales 34,5% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 21,5%.

Kernenergie grootste koolstofarme energiebron

De Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand iets meer dan 2,1 TWh koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 34,5% van de Belgische elektriciteitsmix. En dat terwijl Doel 3, Tihange 1 en 3 niet beschikbaar waren wegens geplande onderhoudswerken. Zonnepanelen klokten in deze zomerse en zonnige maand af op 8,5%. Windmolens wekten 9% van de Belgische elektriciteit op.

De rest van de Belgische elektriciteitsproductie (44%) kwam uit fossiele energie. Bij een kernuitstap (gepland in 2025) zal het aandeel elektriciteit uit fossiele energie – en dus de CO2-uitstoot – sterk toenemen, terwijl klimaatexperts oproepen voor een snelle en drastische vermindering van de CO2-uitstoot.

De Belgische elektriciteitsmix van juli 2020 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 34,5%
  • windenergie: 9%
  • zonne-energie: 8,5%
  • andere hernieuwbaar: 4%
  • fossiel en andere: 44%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA. Meer info: www.elia.be

De Belgische elektriciteitsmix voor juli 2020 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer