Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix in februari 2020

Elk maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: gas, kernenergie, windenergie, zonne-energie. In de maand februari produceerden de Belgische kerncentrales de helft van onze elektriciteit, met een lage CO2-uitstoot.

Record aan wind

De voorbije maand was extreem zacht voor de tijd van het jaar, en ontstuimig. De gemiddelde temperatuur bedroeg 7,0°C graden (gemiddeld 3,7°C), met een uitschieter tot 18,4°C op 16 februari. Dankzij stormen Ciara, Dennis en Jorge produceerden windturbines in februari een recordhoeveelheid elektriciteit: 15% van de elektriciteit die in België werd opgewekt, was afkomstig van windmolens. Windmolens op zee haalden een record qua capaciteitsfactor van 74% (met andere woorden: de windmolens op zee draaiden in februari gemiddeld 74% van de tijd), gemeten over alle jaren is de gemiddelde capaciteitsfactor voor wind op zee in februari 53%. Samen leverden de windmolens op zee in februari 800GWh aan stroom.

Kernenergie blijft de belangrijkste koolstofarme energiebron

De belangrijkste bron van CO2-arme elektriciteit was opnieuw kernenergie. De kerncentrales produceerden samen ruim 2860 GWh aan elektriciteit, met een gemiddelde capaciteitsfactor van 79% (gemiddelde van 2019). Dit was goed voor 50% van alle elektriciteit die in België in februari werd opgewekt. Dankzij de combinatie van hernieuwbare energie en kernenergie slaagt ons land erin om zijn elektriciteitsproductie koolstofarm te houden. Dit is een bijzondere troef voor ons land, die het makkelijker zal toelaten onze klimaatdoelstellingen te halen. Landen die hun klimaatdoelstellingen proberen halen met hernieuwbaar, maar zonder kernenergie (maar met fossiel, zoals Duitsland), hebben een veel slechter klimaat- en uitstootrapport. Check zeker ook electricitymap.org voor alle cijfers.

De Belgische elektriciteitsmix van februari 2020 zag er dus als volgt uit:

  • kernenergie: 50,0%
  • windenergie: 15,0%
  • zonne-energie: 3,5%
  • fossiel en andere: 31,5%

Meer info? www.elia.be

De Belgische elektriciteitsmix van februari 2020 (bronnen: Elia & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer