Belgische elektriciteitsmix december 2020: kernenergie en hernieuwbaar zorgen samen voor twee derde van de Belgische elektriciteit
Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In de maand december produceerden de Belgische kerncentrales 46% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 21,5%.
Kernenergie en hernieuwbare energie zorgen samen voor twee derde van de Belgische elektriciteit
De Belgische kerncentrales hebben in december 2020 meer dan 3 TWh koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 46% van de Belgische elektriciteitsmix.
Naast kernenergie werd er afgelopen maand zo’n 21,5% van onze elektriciteit opgewekt via hernieuwbare energiebronnen (voornamelijk wind). Met andere woorden: samen zorgden kernenergie en windenergie in december voor twee derde van de Belgische elektriciteit. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen.
Fossiele energie zorgt voor een derde van de Belgische elektriciteit en voor 95% van de CO2-uitstoot uit elektriciteitsproductie in België.
Wat na de kernuitstap?
Binnen 5 jaar, bij een volledige kernuitstap, verliezen we dus ongeveer de helft van onze elektriciteitsmix. Het is zeer ambitieus om die grote hoeveelheid elektriciteit volledig op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap alleen nog verder toenemen. Nieuwe gascentrales zullen worden gebouwd, met een sterke stijging van de CO2-uitstoot tot gevolg.
De Belgische elektriciteitsmix van december 2020 zag er als volgt uit:
- kernenergie: 46%
- windenergie: 17,5%
- zonne-energie: 1%
- andere hernieuwbaar: 3%
- fossiel en andere: 32,5%
Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA. Meer info: www.elia.be
