Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix augustus 2022
Belgische elektriciteitsmix augustus 2022

Belgische elektriciteitsmix augustus 2022: twee derde van de Belgische elektriciteit koolstofarm dankzij kernenergie en hernieuwbaar

De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 46,5% van de Belgische elektriciteitsmix. Kernenergie was in augustus ook de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron.

Naast kernenergie werd in augustus een belangrijke hoeveelheid van onze elektriciteit opgewekt via andere koolstofarme technologieën: 6,5% uit wind, 12% uit zon en 3,5% uit andere hernieuwbare bronnen (o.a. waterkracht).

Warmste augustus ooit

Opnieuw sneuvelde deze maand een weer- en klimaatrecord. De afgelopen maand augustus was de warmste maand die ooit werd gemeten in ons land. De gemiddelde temperatuur bedroeg 21,4°C voor deze maand (normaal: 18,4°C). Het vorig absoluut record dateerde van 1997 en bedroeg 21,2°C. Daarnaast registreerden we in Ukkel ook opvallend veel zomerdagen (maximumtemperatuur van minstens 25°C): 19 terwijl dit er normaal 8 zijn; en ook veel tropische dagen (maximumtemperatuur van minstens 30°C): 8 tegenover 2 gemiddeld.

Augustus was bovendien een zeer droge maand. In Ukkel viel er de afgelopen maand in totaal slechts 17,8 mm neerslag (normaal: 86,5 mm). Tenslotte was augustus een zeer zonnige maand, wat resulteerde in een maximumproductie voor de zonnepanelen. Niet minder dan 12% van de Belgische elektriciteit werd opgewekt via zonne-energie.

De Belgische elektriciteitsmix van augustus 2022

Samen zorgden kernenergie en hernieuwbare energie er in augustus voor dat 68,5% van de Belgische elektriciteit koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie (vooral gas) zorgde afgelopen maand voor 31,5% van de Belgische elektriciteit, en voor 92% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.

De Belgische elektriciteitsmix van augustus 2022 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 46,5%
  • windenergie: 6,5%
  • zonne-energie: 12%
  • andere hernieuwbaar: 3,5%
  • fossiel en andere: 31,5%
De Belgische elektriciteitsmix voor augustus 2022 (bronnen: ELIA & IPCC)

Over deze cijfers

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer