Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix april 2021
Belgische elektriciteitsmix april 2021

Belgische elektriciteitsmix april 2021: ook deze maand meer dan de helft van onze elektriciteit uit kernenergie

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In april produceerden de Belgische kerncentrales 50,5% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 21%.

Kernenergie goed voor meer dan de helft van de Belgische elektriciteit

De Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand meer dan 3,7 TWh (dus omgerekend 3,7 miljoen MWh) koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 50,5% van de Belgische elektriciteitsmix. Dit is nu al de vierde maand op rij dat kernenergie voor meer dan de helft van de Belgische elektriciteit zorgt.

Naast kernenergie werd er in april zo’n 21% van onze elektriciteit opgewekt via hernieuwbare energiebronnen.

Aprilse grillen, maar bevoorradingszekerheid dankzij kerncentrales

We hebben afgelopen maand aan den lijve ondervonden wat aprilse grillen betekent. Algemeen was april een droge, zonnige maand. Zo scheen de zon 198 uur 38 minuten (normaal 171 uur 16 minuten). Tegelijk was het ook de koudste april sinds 1986.

De onvoorspelbaarheid van het weer maakt ook de productie van hernieuwbare energie (zon & wind) onvoorspelbaar. Gelukkig zorgden de Belgische kerncentrales voor bevoorradingszekerheid.

Dankzij de kerncentrales kon het aandeel elektriciteit uit gascentrales, met een hoge CO2-uitstoot, beperkt blijven tot zo’n 28,5%. Dat is goed nieuws is voor het klimaat (minder CO2-uitstoot) en voor de lokale luchtkwaliteit (gascentrales stoten stikstofoxiden en fijnstof uit).

Wat na de kernuitstap?

Na 2025, bij een volledige kernuitstap, verliezen we dus meer dan de helft van onze elektriciteitsmix. Het is onmogelijk om die grote hoeveelheid elektriciteit volledig op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap toenemen. Nieuwe gascentrales zullen worden gebouwd, met een sterke stijging van de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof tot gevolg.

De Belgische elektriciteitsmix van april 2021 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 50,5%
  • windenergie: 10,5%
  • zonne-energie: 8%
  • andere hernieuwbaar: 2,5%
  • fossiel en andere: 28,5%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

De Belgische elektriciteitsmix voor april 2021 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer