Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

SCK CEN & holmium-166
SCK CEN & holmium-166

Behandeling van leverkanker met kleine radioactieve bolletjes

Leverkanker is de derde dodelijkste kanker ter wereld. Een veelbelovende behandeling is het gebruik van een therapeutisch radio-isotoop holmium-166. De tumoren krimpen of verdwijnen, terwijl het omringde gezonde leverweefsel gespaard blijft. Het SCK CEN ging recent een partnership aan met het Nederlandse Quirem Medical voor de verdere ontwikkeling van deze beloftevolle therapie.

In 2020 werd er wereldwijd bij meer dan 905.000 mensen primaire leverkanker vastgesteld. In datzelfde jaar lieten 830.180 leverkankerpatiënten het leven. Dat maakt het tot één van de 10 meest voorkomende en de 3 meest dodelijke kanker ter wereld.

Het therapeutisch radio-isotoop holmium-166 is een beloftevolle therapie tegen leverkanker. Het wordt in de vorm van miljoenen kleine bolletjes in de slagader van de lever gespoten. De holmiumbolletjes – kleiner dan de dikte van een haar – lopen vast in de allerkleinste haarvaten van de levertumoren en geven daar lokaal hun straling af. De tumoren krimpen of verdwijnen, terwijl het omringende gezonde leverweefsel gespaard blijft. De behandeling is aangewezen bij patiënten met leverkanker bij wie opereren geen optie is.

SCK CEN, specialist in nucleaire geneeskunde

Het Nederlandse medische technologiebedrijf Quirem Medical is de enige commerciële producent van holmium-166 voor de productie van leverkanker. De productie vindt plaats in het Nederlandse Deventer, waar het bedrijf gevestigd is. Op het moment van productie bevatten de bolletjes het stabiele isotoop holmium-165. Om het therapeutische effect te bekomen, moeten ze nog ‘geactiveerd’ worden.

Daar komt het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in het spel. “We activeren de microsferen in de BR2-onderzoeksreactor door ze met neutronen te bombarderen”, verklaart Bernard Ponsard, BR2-stakeholder manager voor de productie van medische radio-isotopen en gedopeerd silicium. SCK CEN werkt al jaar en dag samen met spelers in de nucleaire geneeskunde om de wereldwijde levering van medische radio-isotopen te garanderen.

Meer info: www.sckcen.be en www.quirem.com

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer